Grote collectie Limburgs koningszilver onder de hamer

Klaaswaal, september 2024 – Goudwisselkantoor veilt op vrijdagavond 4 oktober een grote collectie historisch koningszilver. De zilveren schildjes en vogel dateren uit de tijd van schutterijen in de zeventiende en achttiende eeuw. Het is voor het veilinghuis van Goudwisselkantoor voor het eerst dat er zoveel verschillende stukken koningszilver los worden geveild. Liefhebbers en verzamelaars kunnen zowel in de veilingzaal in Klaaswaal als online meebieden op deze bijzondere kavels.

17-09-20244 min leestijdGoudwisselkantoorVeiling
Koningszilver schild

Goudwisselkantoor veilt 25 kostbare bezittingen schutterijen

In een tijd waarin roversbenden en vreemde legers steden en dorpen aandeden, was het de schutterij of het schuttersgilde dat voor de nodige bescherming zorgde. De lokale militie van ‘gegoede burgers’ werd vooral in de regio Limburg ingezet om orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek. De koning van de schutterij kreeg de eer om het rijkste bezit van een schuttersgilde te dragen. Dit koningszilver, ook wel breuk genoemd, bestond uit zilveren schildjes en een zilveren vogel, aan elkaar bevestigd met een zilveren sierketting. Goudwisselkantoor veilt op vrijdagavond 4 oktober vanaf 18.00 de zilveren kavels op de jubileumveiling. Op deze veiling die in het teken staat van het 40-jarige jubileum van Goudwisselkantoor gaan 25 kavels van deze bijzondere schildjes en vogel onder de hamer.
 
Historische waarde
Ieder kavel koningszilver vertelt zijn eigen verhaal. Een topstuk van de 25 kavels tellende collectie is de zilveren koningsvogel van schutterij St. Sebastiaan uit Lanaken, voormalig heerlijkheid Pietersheim (kavel 638). Deze werd geschonken door Jean Philippe Eugène de Merode (of Jan Filips Eugeen van Merode), die de schutterij in 16 juli 1698 heroprichtte onder de benaming van het broederschap St. Sebastiaan. De gekroonde koningsvogel met glasgranaat ogen werd gemaakt door zilversmid Theodorus Dirck Roecx uit Maastricht. Goudwisselkantoor veilt ook andere koningszilver stukken van deze schutterij zoals het grote, bijzondere schutterijschild dat in 1751 werd geschonken door Jean Guillaume Augustin de Merode (of Jan Willem van Merode), de zesde Markies van Westerlo. Maar ook stukken van andere schuttersgilden zoals het St. Jorisgilde gaan onder de hamer. Zilversmid Johannes Klockers maakte in 1769 voor de schutterskoning van dit gilde een bijzonder fraai en gedetailleerd koningsschild.
 
Veiling van Goudwisselkantoor
Goudwisselkantoor organiseert op donderdag 3, vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober de jubileumveiling in Klaaswaal (Zuid-Holland) waarbij bijna 1.000 bijzondere kavels aan juwelen, diamanten, horloges en zilverstukken onder de hamer gaan. Verzamelaars in binnen- en buitenland bieden live in de zaal en online mee op gewilde verzamelaarsobjecten.

Gerelateerd

Goudwisselkantoor pakt uit op jubileumveiling
19-09-2024

Heropening Reclaimed Jewels Almere en Maastricht
05-09-2024

Heropening van locatie Maastricht

ATH goudprijs leidt tot recorddrukte
30-08-2024

ATH goud al onderwerp van gesprek met BNR Nieuwsradio
19-08-2024

Goudprijs bereikt hoogste punt ooit
18-07-2024

Betaal bij Goudwisselkantoor met betalen-in-de-winkel-nl Betaal bij Goudwisselkantoor met ideal Betaal bij Goudwisselkantoor met maestro Betaal bij Goudwisselkantoor met mastercard Betaal bij Goudwisselkantoor met bancontact Betaal bij Goudwisselkantoor met amex Betaal bij Goudwisselkantoor met pin