Patek Philippe

Patek Philippe

Patek Philippe

Direct naar: 

Patek Philippe horloges

Patek Philippe is wereldwijd een beroemd horlogemerk dat tegelijkertijd ook tot één van de oudste merken behoort. Geroemd om de kwaliteit van de uurwerken en geliefd om de klassieke ontwerpen, maar ook om de record-complexiteit van sommige exemplaren. 

Vakmanschap, kwaliteit en complexiteit van het uurwerk

Dat dit horlogemerk staat aan de absolute top, blijkt wel uit het feit dat Patek Philippe gerekend wordt tot de ‘Holy Trinity’. Samen met de merken Audemars Piguet en Vacheron Constatin is Patek Philipe dus de absolute ‘top of the bill’. Dit illustere rijtje wordt samengesteld op basis van ervaring, kwaliteit, designs en uitvindingen. Wat is de geschiedenis van dit eeuwenoude Zwitserse horlogemerk en hoe breed is de collectie? Wat maakt de horloges van Patek Philippe uniek ten opzichte van de andere topmerken? Daarover lees je hier meer.

De oprichting door Antoni Norbert de Patek

De geschiedenis van Patek Philippe voert ver terug in de tijd. In 1812 wordt de Poolse Antoni Patek geboren. Twintig jaar later verhuist Antoni naar Frankrijk. Twee jaar later, in 1834, migreert Antoni opnieuw, nu naar Zwitserland. Na een jarenlange militaire carrière, waarin hij diverse onderscheidingen kreeg toegekend, vestigde hij zich in Geneve. In deze stad raakte hij gefascineerd door het rijke erfgoed op het gebied van horlogemaken en aanverwante vakgebieden zoals graveren, emailleren en edelsmeden. Daar neemt zijn carrière als horlogemaker dan ook een aanvang.

Patek zocht het contact op met andere immigranten en maakte zo kennis met de Poolse horlogemaker Francois Czapek. In 1939 richt Patek  samen met Czapek en Thomas Moreau (de oom van zijn vrouw) een horlogefabriek op, met als naam ‘Patek, Czapek & Co, Fabricants a Geneve’. De fabriek was zeer succesvol, maar er onderstonden onenigheden tussen Patek & Czapek, waardoor ze besloten hun samenwerking  na enkele jaren te beëindigden.

De samenwerking tussen Patek en Philippe

Patek ging opzoek naar een nieuwe compagnon en vond deze in de drie jaar jongere, getalenteerde Franse horlogemaker Jean Adrien Philippe. Patek ontmoette hem op de Franse Industriële expositie in 1844. Philippe exposeerde op deze expositie met een door hemzelf uitgevonden horloge zonder opwindsleutel. Alle horloges werden in die tijd met een sleuteltje opgewonden en op tijd gezet. Jean-Adrien had een techniek ontwikkeld waarmee het horloge opgewonden en op tijd gezet werd met een opwindkroon. Hij wint op deze expo hiermee een gouden medaille. Patek en Philippe besloten om samen te gaan werken en de naam van het bedrijf werd in 1851 veranderd in Patek, Philippe & Cie.

Patek & Co

De horlogemakerij van Antoni Patek heet op dat moment ‘Patek & Co’. Jean Adrien Philippe wordt aangesteld als de belangrijkste horlogemaker binnen het bedrijf. In de beginfase is Philippe voor meer dan 30% eigenaar, maar vanwege zijn belangrijke rol worden zijn belangen al snel net zo groot als de belangen van Patek. Vanaf 1851 volgt een naamswijziging van ‘Patek & Co’ naar ‘Patek Philippe en Co’.

In 1845 werden de eerste zakhorloges geproduceerd met een opwindkroon, welke onder de naam Patek Philippe werden verkocht. In 1851 kocht Koningin Victoria van Groot-Brittannië twee van deze horloges. Een horloge voor haarzelf en een voor haar man Albert. Het horloge voor Koningin Victoria was bezet met roosgeslepen diamanten in de vorm van een boeket bloemen.  In 1868 werd het eerste Zwitserse polshorloge ter wereld door Patek Philippe gemaakt. Het horloge werd op bestelling gemaakt voor gravin Koscowicz van Hongarije.

Patek zag in dat ze groter moesten denken en dat ze aan de internationale reputatie en bekendheid van Patek Philippe moesten werken. Hij besloot om op reis naar onder andere Amerika om horloges te verkopen, ook al zou dit een gevaarlijk avontuur worden. Zo begon in 1851 een samenwerking met Tiffany & Co, een samenwerking welke tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat. Daarnaast wist hij tijdens zijn reis naar Amerika 150 horloges te verkopen, een gigantisch aantal gezien de kleine aantallen horloges welke Patek Philippe jaarlijks produceerde.

Begin 1900 breekt er een grote financiële crisis uit. De aandeelhouders van Patek Philippe besluiten daarom in 1932 al hun aandelen te verkopen aan een belangrijke dealer van het horlogemerk; de broers Charles en Jean Stern.

Wat maakt horloges van Patek Philippe zo uniek?

Wat de horloges van Patek Philippe tot de dag van vandaag uniek maakt, is de visie van Patek en Philippe zelf. Patek was degene die streefde naar het allerbeste vakmanschap aan de buitenzijde van de horloges. Er werd gebruikt gemaakt van ambachten zoals graveren en emailleren, terwijl de kasten werden bezet met kostbare edelstenen. Hierdoor waren de horloges van Patek Philippe zeer luxueuze kunstwerken.

Philippe was echter degene die naar technische perfectie streefde en de horloges technisch steeds beter en geavanceerder maakte. Zo perfectioneerde en patenteerde hij het horloge zonder opwindsleutel en ontwikkelde hij diverse nieuwe technieken.

Patek Philippe en gecompliceerde horloges –master of complications als eretitel

Patek Philippe heeft een rijke geschiedenis in de productie van gecompliceerde horloges. Dit merk heeft in de geschiedenis vele gecompliceerde horloge gemaakt en bewezen dat niets te ingewikkeld is. Horloges met chronograaf, eeuwigdurende kalender en repetitiewerk zijn hierbij de meest voorkomende complicaties. Eén van de beroemdste horloges uit de geschiedenis is de Patek Philippe Supercomplication.

Dit horloge werd op bestelling gemaakt voor de Amerikaanse zakenman Henry Graves Jr. Hij gaf Patek Philippe in 1925 de opdracht om het meest complexe horloge ter wereld te maken, ongeacht de kosten daarvan.Het horloge werd in 1933 opgeleverde en bezit 24 complicaties. Enkele van deze complicaties zijn een chronograaf, eeuwigdurende kalander, meerdere slagwerken met Westminster-slag en de tijd van zonsopkomst en zonsondergang in New York. Het horloge is 50 jaar lang het meest gecompliceerde horloge ter wereld geweest. Daarnaast is het ook het duurste horloge ter wereld. De laatste keer dat het horloge werd geveild, in november 2014, bracht het horloge 24 miljoen Amerikaanse Dollars op.

In 1989 overtrof Patek Philippe deze complexiteit met een zakhorloge dat meer dan 1.700 onderdelen bevatte en meer dan 30 complicaties telde: de Patek Philippe Calibre 89. Het kostte maar liefst vijf jaren aan onderzoek en 4 jaren aan arbeid om dit horloge te ontwerpen en te maken. Dit zakhorloge werd toen op de markt gebracht als het meest gecompliceerde horloge ter wereld. Er zijn er uiteindelijk vier van gemaakt: eentje in wit goud, eentje in rosé goud, eentje in geel goud en eentje van platina. Ze zijn alle vier uiteindelijk op veilingen verkocht voor meer dan 5 miljoen dollar per stuk. 

Duurste horloge ter wereld

Patek Philippe draagt ook het record en de eer het duurste horloge ter wereld te hebben gemaakt. De Patek Philippe Grandmaster Chime leverde in 2019 ruim 31 miljoen Amerikaanse dollar op. Er is overigens maar één exemplaar van dit horloge gemaakt. Mechanisch gezien is dit horloge een absoluut wereldwonder. Wie het horloge gekocht heeft, is niet bekend.

Andere recordbedragen 

Alhoewel het voorbeeld van de Patek Philippe Grandmaster Chime een zeer buitengewoon voorbeeld is, zijn er meer horloges van Patek Philippe voor flinke bedragen van eigenaar gewisseld. We noemen enkele voorbeelden:

  • Patek Philippe Stainless
  • Patek Philippe Gobbi Milan
  • Patek Philippe 5208T

Patek Philippe Stainless 

De Patek Philippe Stainless ref. 1518 is de eerste chronograaf ter wereld. Er zijn van dit horloge maar 281 exemplaren. De meest zeldzame modellen van de Patek Philippe Stainless zijn de roestvrijstalen varianten, daarvan zijn er slechts tien geproduceerd. Geschatte waarde; meer dan 11 miljoen dollar. 

Patek Philippe Gobbi Milan 

Er werden van dit horloge maar zeven exemplaren geproduceerd. Van slechts nog één horloge weten we van het bestaan. Laat deze variant ook nog eens gesigneerd zijn door de heren Patek en Philippe. Geschatte waarde: meer dan 8 miljoen dollar.

Patek Philippe 5208T 

Dit horloge bracht in 2017 op een veiling meer dan 6 miljoen dollar op. En dat is gelijk het andere record voor Patek Philippe, nooit werd eerder een horloge voor zo’n hoge prijs verkocht op een veiling.

Patek Philippe horloge verkopen

Patek Philippe horloge verkopen tegen een aantrekkelijke prijs? De vintage horloges zoals de Nautilus of de Calatrava zijn gewild onder horlogeliefhebbers. Wellicht hebt u ook een exemplaar in uw bezit en is het tijd om uw pre-owned of vintage Patek Philippe horloge te verkopen. Dan bent u bij het Goudwisselkantoor aan het juiste adres. Het in- en verkopen van top horloges is ons dagelijks werk. De voordelen van Zwitserse horloges zijn de kwaliteit, duurzaamheid en de exclusiviteit. Door deze belangrijke elementen brengen vintage horloges tegenwoordig een mooi bedrag op. Horlogeliefhebbers willen iets speciaals om de pols of in hun verzameling.

Patek Philippe maakt al jaren lang horloges van bijzondere kwaliteit. Zakhorloges bijvoorbeeld. Naast polshorloges zijn wij ook geïnteresseerd in gouden zakhorloges. Om u een goede waardebepaling te geven kun u het beste een bezoek brengen aan één van onze locaties. Daar wordt uw horloge getaxeerd door experts. Wij in- en verkopen elke dag horloges en zijn goed bekend met de actuele verkoop waarde.

Heeft u een Patek Philippe horloge en bent u benieuwd naar de waarde? Kom langs op een van onze locaties voor een gratis waardebepaling of maak een afspraak.

Onze locaties >   Afspraak maken >

Het overlijden van naamgevers Patek en Philippe

In 1875 gaat het steeds slechter met de gezondheid van Patek en in 1877 overlijd hij op 64-jarige leeftijd. Zijn zoon Leon deelde zijn vaders passie voor horlogemaken niet en trok zich terug uit het bedrijf. Hij ruilde zijn aandelen in het bedrijf in, in ruil voor een levenslange lijfrente, waarvan hij de rest van zijn leven heeft geleefd. Zijn rol werd overgenomen door zijn schoonzoon Joseph Antonine Benassy-Philippe.

In 1890 trad ook Jean Adrien Philippe terug uit het bedrijf en werd opgevolgd door zijn jongste zoon Joseph Emile Philippe. Het bedrijf werd voortgezet als een familiebedrijf, maar om het voortbestaan veilig te stellen werd het ongezet in een naamloze venootschap met zeven aandeelhouders. Het bedrijf kreeg als naam “Ancienne manufacture d’Horlogerie, Patek, Philippe & Cie, Societe Anonyme”.

Patek Philippe tijdens de Quartz-crisis

Al in 1946 startte Patek Philippe, als een van de eerste horlogemerken, met het ontwikkelen van elektrische technieken voor horloges. Echter kreeg Patek Philippe het ook moeilijk tijdens de Quartz-crisis, welke begon in 1969. Er werd echter gekozen om Quartz techniek te gebruiken in een aantal modellen en verder vast te houden aan de traditionele mechanische horloges. In 1984 nam de belangstelling voor mechanisme horloges weer toe en sindsdien bleef Patek Philippe zich toeleggen op het produceren van zeer hoogwaardige mechanische horloges.

Patek Philippe vandaag de dag

Jaarlijks produceert Patek Philippe ongeveer 60.000 horloges. Dat is fors meer dan bijvoorbeeld het andere vooraanstaande Zwitserse horlogemerk ‘Audemars Piguet’. Audemars Piguet produceert jaarlijks zo’n 20.000 horloges. In vergelijking met Rolex is het juist een zeer beperkt aantal. Rolex produceert naar schatting jaarlijks zo’n 800.000 horloges.

Het uitvinden van nieuwe technieken en de continue innovatie blijft in het DNA van het bedrijf zitten, ook in de generaties na Antoni Patek en Jean Adrien Philippe. Het horlogemerk bezit ongeveer 70 patenten. Het hoofdkantoor van Patek Philippe is gevestigd in het Zwitserse Genevé. Dit hoofdkantoor is slechts enkele jaren oud en heeft in totaal 10 verdiepingen (waarvan 4 ondergronds). In dit gebouw bevinden zich ook de productieruimtes. Omdat Patek Philippe bijna alle onderdelen zelf vervaardigd en het produceren van een horloge voornamelijk handwerk is, is er gekozen om in 2016 een groot nieuw pand te laten bouwen. De omzet van Patek Philippe wordt geschat op een bedrag van ruim één miljard Zwitserse franc op jaarbasis.

Collectie van Patek Philippe

Patek Philippe biedt al decennia horloges voor zowel mannen als vrouwen. Bent u benieuwd welke modellen nu gemaakt worden? Nieuw verkrijgbaar zijn horloges uit één van de volgende collecties:

  • Grand Complications
  • Calatrava
  • Golden Ellipse
  • Aquanaut
  • Pocket Watches
  • Complications
  • Gondolo
  • Nautilus
  • Twenty-4

Enkele voorbeelden van mogelijke complicaties zijn:

  • Calender
  • Dual time zones
  • Chronograph
  • Moon phases
  • Weekly calender
  • Alarm
  • World time
  • 24-hour indication

Patek Philippe produceert hun horloges altijd met één van de volgende uurwerken:

  • Self-winding
  • Manual-winding
  • Quartz
Patek Philippe Calatrava

De Patek Philippe Calatrava werd geïntroduceerd in hetzelfde jaar dat de gebroeders Stern eigenaar werden van Patek Philippe. De Calatrava was de eerste collectie van Patek Philippe en bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds. De Calatrava was ontworpen als een elegant horloge. Het ontwerp werd gebaseerd op de Duitse Bauhaus stijl, waarbij de vorm werd afgeleid van de functie.

Patek Philippe Nautilus

Audemars Piguet, destijds de grootste concurrent van Patek Philippe, lanceerde in 1972 een luxueus sporthorloge, de Audemars Piguet Royal Oak. Het ontwerp werd gemaakt door de ontwerper Gerald Genta en was geïnspireerd op de patrijspoort van een schip. Gerald Genta had zijn sporen als ontwerper van horloges reeds verdiend door het ontwerpen van de Universal Geneve Polerouter en Omega Constellation. De Royal Oak was gemaakt van staal, had revolutionair ontwerp en was duurder was dan een gouden horloge van Patek Philippe.

Door het succes van de Royal Oak, besloot Patek Philippe dat zij ook een dergelijk stalen horloge wilde ontwikkelen. In 1974 gaf Patek Philippe de ontwerper Gerald Genta de opdracht op een eenzelfde luxueus stalen polshorloge voor Patek Philippe te ontwerpen. Het horloge voor Patek Philippe werd ook geïnspireerd op een patrijspoort, maar kreeg een totaal ander uiterlijk. Het horloge werd gelanceerd op Baselworld in 1976 en was aanvankelijk niet zo heel populair. Pas jaren later veranderde dat en vandaag de dag is de Nautilus een van de populairste modellen in de collectie van Patek Philippe.

Investeren in een Patek Philippe horloge? Ontdek onze vintage en pre-owned horloges van Patek Philippe

Patek Philippe horloges >

Enkele verklaringen voor de populariteit van Patek Philippe

Naast nieuwe horloges, zijn ook de pre-owned en vintage horloges van Patek Philippe erg gewild. Gebruikte horloges van het merk Patek Philippe zijn daarom niet bepaald voor een klein prijsje te kopen. Enkele redenen waarom vintage horloges van Patek Philippe populair en waardevast zijn, zijn de:

  • Zeldzaamheid:
    Patek Philippe maakt relatief weinig horloges. Op dit moment zo’n 60.000 exemplaren op jaarbasis. Maar in het verleden waren dat natuurlijk nog veel minder exemplaren per jaar. Oudere modellen zijn daarom vaak heel zeldzaam. Als voorbeeld noemde we bijvoorbeeld al de Patek Philippe Stainless.
  • Kwaliteit:
    Het staat als een paal boven water, dat Patek Philippe alleen het beste van het beste produceert en levert. Kwaliteit sijpelt overal door in de werkwijze van Patek Philippe. Of het nu gaat om de kleinste onderdelen of om de opleiding van werknemers.
  • Restwaarde:
    De combinatie van techniek, kwaliteit en zeldzaamheid, maakt het kopen van een Patek Philippe een goede investering. Een horloge wat jaren geleden is gekocht voor een bepaald bedrag, kan ondertussen veel meer geld waard zijn geworden.

Horloge van Patek Philippe

Patek Philippe horloge veilen

Wilt u liever niet rechtstreeks verkopen, dan is het een optie om uw Patek Philippe te veilen. Uw horloge zal worden aangeboden naast andere bekende luxe horlogemerken zoals Breitling, Omega, Cartier en nog vele andere topmerken. Bezoek één van onze kantoren en laat de waarde van uw horloge bepalen. De horloge expert zal u een voorstel doen. Wat is ongeveer de opbrengst, inzet en de veilingkosten. Alle aangeboden horloges worden in topstaat aangeboden en online gepromoot. Goudwisselkantoor brengt bij elke veiling een mooie veilingcatalogus uit.

Naast het aanbieden kunt u natuurlijk ook zelf een Patek Philippe horloge kopen op de veiling. Meld u aan en bied mee met internationale bieders. Wellicht wordt u de nieuwe eigenaar van een vintage Nautilus, Calatrva, of een Grand Complications.

Benieuwd naar onze veilingen?

Ontdek onze veilingen >

 

Patek Philippe
Betaal bij Goudwisselkantoor met betalen-in-de-winkel-nl Betaal bij Goudwisselkantoor met ideal Betaal bij Goudwisselkantoor met maestro Betaal bij Goudwisselkantoor met mastercard Betaal bij Goudwisselkantoor met bancontact Betaal bij Goudwisselkantoor met amex Betaal bij Goudwisselkantoor met pin