Breitling: Meer dan 139 jaar perfectie in horloges
Breitling: Meer dan 139 jaar perfectie in horloges
Wilt u meer weten over de horloges van Breitling en de geschiedenis erachter? Lees hier meer over de meest exclusieve horloges van Breitling. Bent u in het bezit van een Breitling horloge en bent u benieuwd naar de waarde? Kom dan eens langs bij een van onze kantoren voor een gratis waardebepaling.
Bent u van plan om uw Breitling horloge te verkopen of te veilen? Ook dan kunt altijd zomaar binnen lopen. Liever op afspraak?
Wilt u investeren in een Breitling horloge? Ontdek onze pre-owned en vintage horlogemodellen van Breitling.
Breitling wordt opgericht door Leon Breitling
Voor het ontstaan van het exclusieve Breitling merk moeten we flink terug in de tijd. Breitling werd in 1884 opgericht door de Zwitserse technicus en horlogemaker Léon Breitling. Léon zag dat de wereld volop in transitie was en dat de ontwikkelingen op het gebied van tijdmeters en horloges deze snelle ontwikkelingen niet bij konden houden.
Dankzij vroeg succes startte breidde Breitling in 1892 zijn werkplaats uit tot een volwaardige fabriek waar chronometers, stopwatches en meetinstrumenten voor horlogemakers werden gemaakt. Men zou pas later complete horloges gaan fabriceren. Breitling’s chronografen en uurwerken konden ondertussen op steeds meer waardering rekenen onder sportliefhebbers, piloten en atleten. Accuraat tijdmeten is in deze disciplines, sporten en beroepen immers essentieel.
Gaston Breitling neemt het bedrijf over
In 1914 overleed Leon Breitling en liet hij het bedrijf na aan zijn zoon Gaston. Zijn zoon had dezelfde passie voor chronografen als zijn vader en Gaston lanceerde in 1915 het eerste polshorloge met chronograaf. De chronograaf van dit horloge werd bediend met een enkele drukknop, gepositioneerd naast de kroon. In die periode waren zakhorloges de norm, maar deze bleken onhandig in de cockpit. Een piloot moest had immers beide handen nodig om het vliegtuig te besturen. Hierdoor was de interesse in deze pols-chronografen groot.
Gaston Breitling overleed helaas plotseling in juli 1927. Zijn zoon Willy was op dat moment met 14 jaar oud te jong om in de voetsporen van zijn vader te treden. Voor vijf jaar werd het bedrijf geleid door een extern team, ten tijde van de Wall Street Crash en de wereldwijde economische depressie. In 1932 nam Willy Breitling de leiding eindelijk over.
Zijn eerste werk was het pols-stophorloge, wat veel gebruikt werd door piloten. Een ware nichemarkt, die tijdens de Tweede Wereldoorlog ineens erg relevant was. Breitling leverde aan zowel Zwitsers, Engelsen en Duitsers. Dankzij de neutrale positie van Zwitserland was dit mogelijk en kreeg het merk hier een ware opstart en bekendheid mee. Na verloop van tijd stagneerde de vraag echter en raakte het merk bijna failliet.
De verkoop van het familiebedrijf Breitling
In de jaren 70 besloot Willy Breitling dat zijn kinderen nog erg jong waren om het bedrijf over te nemen. Daarnaast zorgde de kwartscrisis voor een onzekere toekomst van de horloge-industrie. Willy besloot zijn bedrijf, inclusief alle merknamen en modellen, te verkopen aan Ernest Schneider. Ernest was een ondernemer met visie en daarnaast was hij ook horlogemaker en piloot. In 1982 werd Breitling Montres SA opgericht en werd het hoofdkantoor gevestigd in Grenchen, Switzerland.
In 2017 werd Breitling overgenomen door CVC Capital Partners en werd George Kern de nieuwe CEO van Breitling. George Kern had voordat hij CEO bij Breitling werd al ruime ervaring en een lange carrière in de horloge industrie.
Sinds 23 december 2022 is Breitling in handen gekomen van Zwitserse investeringsfirma Partners Group.
Sinds de overnames, is het merk een nieuwe richting ingeslagen. Luxe en imago. De degelijke uurwerken van Breitling werden geëtaleerd als ware eyecatchers. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit het hogere segment van kwaliteitshorloges.
Uw Breitling horloge verkopen
Breitling horloges zijn heel erg populair. De vraag naar tweedehands, ofwel pre-owned en vintage Breitling horloges groeit nog steeds. Genoeg reden, als u in het bezit bent van een dergelijk horloge, daarom eens binnen te stappen bij een van onze kantoren. Uw horloge wordt getaxeerd naar waarde door onze horloge-expert. Die zal de marktwaarde bepalen en u een aanbod doen. Vergeet niet dozen, papieren of onderhoudsdocumenten mee te nemen. Dit zijn bewijsstukken voor de authenticiteit originaliteit van het uurwerk, wat de prijs zeker ten goede zal komen.
Laat uw Breitling horloge gratis taxeren >
Breitling groeit mee met de luchtvaartindustrie
Vanaf 1935 gingen de technologische ontwikkelingen in de luchtvaart steeds sneller; vliegtuigen vlogen steeds hoger en verder. Breitling bleek van grote waarde voor de luchtvaartindustrie en leverde zowel horloges voor piloten als cockpitinstrumenten zelf. Onder andere de British Royal Air Force en United States Army kochten horloges bij Breitling, welke later gebruikt zouden worden tijdens luchtgevechten gedurende de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de oorlog was Zwitserland omsingeld door Nazi-Duitsland, wat ervoor zorgde dat er geen goederen geëxporteerd konden worden vanuit Zwitserland. Hierbij werd vooral streng gelet op goederen die voor de oorlogsvoering gebruikt konden worden. Uiteraard vielen de horloges en vliegtuiginstrumenten van Breitling hier ook onder. Willy Breitling liet zich echter niet uit het veld slaan en bedacht een plan. Vanuit een donker weiland vertrokken vliegtuigen met horloges en instrumenten richting de geallieerden. Willy Breitling zorgde ervoor dat hij een goed alibi had tijdens de nachtelijke smokkelacties, door naar het café te gaan en hier flink de aandacht te trekken.
Breitling Chronomat
Tijdens de oorlog zette Breitling nog een belangrijke stap. Er werd een patent aangevraagd voor een horloge met een draaibare bezel met een geïntegreerde rekenliniaal. Deze rekenliniaal kon gebruikt worden voor het uitvoeren van allerhande berekeningen. Daarnaast werd het horloge uitgerust met een handmatig opgewonden chronograaf uurwerk. De Breitling Chronomat was echter niet bedoeld voor piloten maar voor andere beroepsgroepen, zoals wetenschappers en wiskundigen. Zij konden de draaibare bezel met rekenschaal gebruiken voor het uitvoeren van berekeningen. De bezel is het frame waarin het glas boven de wijzerplaat zit ingeklemd.
De Breitling Chronomat blijkt een groot succes en er worden door de jaren heen meerdere varianten op het oorspronkelijke model gemaakt. Nadat de productie voor enkele jaren had stilgelegen door de kwartscrisis, werd in 1984 de Chronomat opnieuw ontworpen. Dit gebeurt in samenwerking met de Frecci Tricolori, het showteam van de Italian Air Force. De Chronomat werd ditmaal als pilotenhorloge ontworpen en wordt voorzien van een Valjoux 7750 automatisch chronograaf uurwerk.
Breitling ChronoMatic
In de jaren 60 probeerden diverse merken een chronograaf uurwerk met automatisch opwinding te ontwikkelen. Dit was tot dan toe onmogelijk gebleken, maar nu probeerden meerdere merken elkaar te overtreffen door als eerste een dergelijk uurwerk op de markt te brengen.
Vanwege de complexiteit van het project, werd door Breitling besloten om met Heuer, Buren-Hamilton en Dubois-Depraz samen te werken. Breitling en Heuer waren marktleiders in de productie van chronografen. Buren-Hamilton was een expert in de productie van dunne automatische uurwerken met microrotor. Dubois-Depraz was gespecialiseerd in de productie van modules met complicaties voor uurwerken. Alhoewel Zenith als eerste zijn uurwerk aankondigde (de Zenith El Primero) was het de Chronomatic-groep welke als eerste op grote schaal produceerde en horloges met dit urwerk op de markt bracht. Het Chronomatic uurwerk is onder andere geplaatst in de Breitling Chronomatic en Breitling Chronomat.
Breitling Navitimer
Door het succes van de Chronomat werd ook een chronograaf met draaibare bezel met rekenfunctie voor piloten ontworpen. Met deze rekenfunctie konden piloten alle complexe berekeningen voor een vluchtplan uitvoeren, zoals afstand, snelheid en brandstofverbruik. De naam ‘”Navitimer” ontstond door de samenvoeging van de woorden “navigation” en “timer”. De Breitling Navitimer werd al snel populair onder piloten. Daarnaast was Breitling in de jaren 60 nog steeds een belangrijke leverancier van vliegtuiginstrumenten voor veel grote vliegtuigbouwers.
Breitling Superocean
Toen Breitling in de jaren 50 reeds een goede reputatie had opgebouwd in de luchtvaart, werd er besloten om de focus ook op duikhorloges te leggen. Duikhorloges waren zeer populair in die periode en de Rolex Submariner en Omega Seamaster hadden al diverse diepterecords verbroken.
In 1957 lanceerde Breitling de Superocean, welke waterdicht was tot 200 meter. Dit was dieper dan de horloges van Omega en Rolex, waarmee Breitling meteen respect verwierf. In 1964 lanceerde Breitling de Superocean 2005, een duikhorloge met chronograaffunctie waarbij de centrale wijzer slechts eenmaal per uur ronddraait.
Uw Breitling horloge laten veilen door Goudwisselkantoor
Wilt u liever niet direct verkopen, dan is het een optie om uw Breitling te veilen. Uw horloge zal worden aangeboden naast andere bekende luxe horlogemerken. Rolex, Omega, Cartier en nog vele andere topmerken. Bezoek een van onze kantoren en laat uw Breitling taxeren. De horloge expert zal u een voorstel doen. Wat is ongeveer de opbrengst, inzet en de veilingkosten. Alle aangeboden horloges worden in topstaat aangeboden en online gepromoot. Bij elke veiling van Goudwisselkantoor wordt er een mooie veilingcatalogus uitgegeven. Daarnaast hebben wij een groot internationaal bereik.
Afspraak maken horlogetaxatie >
Naast het aanbieden kunt u natuurlijk ook een Breitling horloge kopen op de veiling. U kunt ook altijd online meedoen, waarbij u de mogelijkheid heeft om automatisch te bieden tot de dag waarop uw favoriete horloges worden geveild. Meld u daarom aan en bied mee met internationale bieders. Wellicht wordt u de nieuwe eigenaar van een vintage Breitling Chronomat, ChronoMatic, Navitimer of een stoere SuperOcean.
Account aanmaken > Inloggen op uw account >