Waar bestaat een diamant uit?
Diamanten. We kennen tientallen soorten, maten, kleuren en vormen. Allemaal zijn ze uniek, ondanks ze allen voor 99,95% uit carbon bestaan. De unieke selectie atomen die de overige 0,05% vormt, is grotendeels verantwoordelijk voor het voorkomen van het gewilde edelmetaal.
Weten hoe een diamant ontstaat en zich vormt tot de soort en vorm die we kennen? In dit artikel lichten we stap voor stap toe hoe dit in zijn werk gaat:
- Hoe worden diamanten gevormd?
- Wat is de rol van carbon?
- Hoelang duurt het voor diamanten hun uiteindelijke vorm krijgen?
- De 4 C’s van diamant
- Populair als edelsteen
- Expert in diamanten gezocht?
Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over de diamant? Dan verwijzen we u graag naar ons artikel ‘wat is een diamant’ of nodigen we u graag uit bij Goudwisselkantoor. Onze ervaren kenners van diamanten, goud en meer vertellen u graag meer.
Hoe worden diamanten gevormd?
Ver weg. Zo’n 250 kilometer onder het aardoppervlak, in de bovenste mantel. In een gedeelte van de aarde waar extreem hoge temperaturen zijn. Daar waar een enorme kracht en druk mogelijk is. Dat is de plek waar diamanten, met een samenloop van ideale omstandigheden, ontstaan. Het kristal ontstaat uit gesteente dat met een gigantische kracht tegen elkaar wordt gedrukt. De combinatie met hitte lijkt uit te pakken in een bijzonder verschijnsel. Een bijzonder voorwerp.
Hoe komen diamanten aan het aardoppervlak?
Er is een lange weg te gaan, voordat een diamant aan het oppervlak verschijnt. De diamanten die wij kennen zijn door vulkanische erupties naar het aardoppervlak gedrukt. Een erg bijzondere gebeurtenis, gezien de laatst gemeten eruptie, waar diamanten uit gestuwd werden, inmiddels al eeuwen geleden is.
De gevormde diamanten reizen daarin, via het vulkanische lava naar het oppervlak. Ze koelen af en zitten vast in het gesteente. Klaar om gevonden te worden, bewerkt te worden en door mensen te worden bewonderd.
Wat is de rol van carbon?
Diamanten zijn nagenoeg 100% van carbon. Als carbonatomen met hoge temperatuur en kracht bij elkaar komt, vormen ze samen het kenmerkende kristal. Carbon is het sterkste materiaal op aarde. Dit verklaart de hardheid van de diamanten die we kennen. Het resultaat van de samenstelling van zo’n hoge dichtheid carbon.
Belangrijkste eigenschappen van carbon zijn dat het niet oxideert bij water en zuurstof. Daarnaast heeft het een lagere dichtheid dan staal, waardoor deze lichter is. De combinatie van licht gewicht, maar toch oersterk, maakt carbon uitermate geschikt voor bijvoorbeeld de luchtvaart.
In diamant is deze hardheid vooral handig als deze wordt toegepast in de industrie. Zoals in gereedschap. In de wereld van het bewonderen, sieraden of beleggen speelt de sterkte een minder dominantie rol. Dan wordt men toch vooral betoverd door de schittering van het edelmetaal. En waarschijnlijk ook de zeldzaamheid of het waardevast beleggen in de steen.
Hoelang duurt het voor diamanten hun uiteindelijke vorm krijgen?
Experts zijn er nog niet uit. Er zijn pogingen geweest om het proces van gesteente naar diamant in tijdskaders in te delen. Echter zijn alle pogingen tot vandaag nog zonder succes. Het zou een dag kunnen duren, het zou ook jaren kunnen duren. De vraag ligt nog open. Wat we wel weten is dat de diamanten die er nu op aarde zijn waarschijnlijk al miljoenen jaren geleden ook zijn geweest. Nog onbewerkt, maar wel uit eerdere vulkaanuitbarstingen terechtgekomen in onze omgeving.
De 4 C's van diamant
Niet alleen wordt de waarde van een diamant bepaald door de 4 C’s. Ze zeggen ook alles over de kwaliteit van het edelsteen. De 4 C’s zeggen namelijk waar een diamant uit bestaat. Meestal door de natuur gevormd, maar ook de mens heeft zelf invloed op de samenstelling en waarde van de steen.
Color (Kleur)
De meeste diamanten van edelsteenkwaliteit variëren van kleurloos tot lichtgeel, bruin of grijs. De meest gewilde diamanten zijn volledig kleurloos. Dit zijn degenen die voor de hoogste prijzen worden verkocht. Een andere categorie diamanten edelstenen wordt echter steeds populairder. Dit zijn gekleurde diamanten, die in verschillende tinten voorkomen, waaronder rood, roze, geel, oranje, paars, blauw, groen en bruin.
Clarity (Helderheid)
De mooiste, duurste diamant? Die is glashelder. De ideale diamant heeft geen slijtage, laat het licht perfect door en bevat weinig ‘vreemd’ materiaal. Ofwel, is van de hoogste carbon samenstelling.
Alles wat afwijkt, zorgt namelijk voor een belemmering in de doorgang van het licht. Dit verslecht de schittering, ofwel het ‘wauw’ effect.
Wanneer donkere kleuren, vlekken etc. de edelsteen verslechten, zal hier ook de waarde van zakken. Ook kan een mix van verschillende afwijkingen ervoor zorgen dat de steen minder sterk is. Puur carbon blijft nu eenmaal de sterkste samenstelling mogelijk.
Cut (Snede)
Vakmanschap. Na het oogsten van de diamanten zijn de edelstenen bewerkt tot hun huidige vorm. Door het slijpen van de diamant, wordt de uiteindelijke vorm bepaald. In verschillende hoeken, facetten en verhoudingen bepaald de vakman het uiteindelijke postuur van de steen.
Ofwel. Er is invloed op de schittering van de diamant. De beste stenen zijn perfect gepolijst, reflecteren licht en stralen het meeste ‘vuur’ uit, zoals ze dat noemen.
Symmetrie wordt vaak toegepast om alle gefacetteerde ‘faces’ met elkaar af te stemmen. Zodat het ligt via alle hoeken even goed wordt doorgestroomd en de schittering als een sneeuwvlokje perfect in elkaar valt.
Carat (Karaat)
Diamanten worden verkocht per karaat (een gewichtseenheid gelijk aan 1/5e van een gram). Kleine diamanten kosten doorgaans minder per karaat dan grotere stenen van gelijke kwaliteit. Dit komt omdat zeer kleine stenen heel gewoon zijn en grote stenen uitzonderlijk zeldzaam zijn. Gewicht speelt een belangrijke rol in de waardebepaling van de diamant.
Populair als edelsteen
Tegenwoordig kennen we diamanten als het meest populaire en kostbare edelsteen. Wist je dat er meer geld wordt besteed aan diamanten, dan alle andere edelstenen samen.
Gewild om haar prachtige weerkaatsing van het licht. Hoe je optisch helemaal meegenomen kunt worden door de prachtige samenstelling. Het unieke prisma van de diamant vindt je in geen enkel andere substantie terug.
In het Engels spreken we van een ‘Sparkle’, ofwel de schittering en schitterende werking van de steen.