Radiant geslepen diamant
Sinds de jaren 80 niet meer weg te denken uit de diamantenwereld. Ooit ontstaan uit een poging om de fijnste elementen van de briljante slijpvorm met de Emerald diamant te combineren. Het is Henry Grossbard aardig gelukt om hier een stralend en briljant stuk van te maken.
Kenmerkend zijn de 70 facetten die zorgen voor een indrukwekkende schittering. De radiant diamant zetten we met furore op de tweede plaats qua schittering. Want de briljante slijpvorm is nu eenmaal niet te overtreffen. Toch komt de radiant aardig dicht bij qua kwaliteit.
Op deze pagina zoomen we dieper in op de kenmerken en specificaties die een radiant diamant kenmerken. Zo komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Belangrijke eigenschappen
- Waarom radiant diamanten groter lijken
- Facetten en verhouding
- Bow-tie effect
- Waardebepaling van uw diamant
Bent u in het bezit van de radiant geslepen diamant? Of een van de andere diamant slijpvormen? Dan kan het interessant zijn om de waarde te laten bepalen. Bij Goudwisselkantoor bieden wij u een gratis taxatie. Ontdek snel de voordelen!
Belangrijke eigenschappen van de radiant diamant
Radiant, ook wel vrij vertaald als ‘stralend’, is een passende naam voor de uitblinkende diamantvorm. Ook deze vorm heeft zijn voor- en nadelen. In dit gedeelte kijken we graag naar specifieke kenmerken van de radiant slijpvorm. Om te beginnen met het uiterlijk.
Briljant
In het intro gaven we het al aan. De radiant slijpvorm doet niet veel onder van de briljante slijpvorm. Hoewel deze moeilijk te evenaren valt, zorgen de 70 facetten in het paviljoen en de kroon een onmiskenbare schittering. Ook de waarde van het vuur is van hoog niveau. Vandaar dat we graag de vergelijking maken met de briljant geslepen diamant.
Optisch groot
De radiant kan met een lager gewicht in karaat toch groter ogen dan andere diamantslijpvormen. Hij staat er zelfs om bekend. Vaak past men deze vorm toe in verlovingsringen, waar de ring niet zwaar mag zijn. Hierdoor ligt er wel ruimte in het plaatsen van een optisch grote diamant, zonder dat de drager hier last van zou hebben. Zo kunt u met een lichtgewicht diamant toch een optisch grote diamant dragen.
Dit is voornamelijk te danken aan de lange diagonale maat. Dit geeft een uitgerekt zicht, waardoor de diamant uit de meeste hoeken ook echt groter lijkt. Qua karaat zal deze dus lager uitvallen, wanneer men deze vergelijkt met briljante diamanten.
De diamant gaat lang mee
Hier maken we dan weer graag de vergelijking met een prinses geslepen diamant. De prinses is altijd vierkant, terwijl de radiant vierkant of langwerpig kan zijn. Het belangrijkste verschil vinden we in de afwerking van de hoeken van de diamant. Met haar afgeschuinde hoeken, heeft de radiant een geweldig voordeel. De hoeken slijten amper, waardoor deze in verhouding tot andere diamanten veel langer meegaan. De kans is vrij klein dat veel gedragen diamanten, zoals de radiant in verlovingsringen, afbrokkelen of vervallen.
Het is daardoor een populaire diamant voor ringen en een interessant item voor actieve dragers.
Duurzaam
De diamant bestempelen we als duurzaam. Niet alleen doordat de levensduur lang is. De manier van slijpen is misschien nog wel belangrijker. Tijdens het ontstaan van de radiant slijpvorm, gaat er weinig verloren van de originele ruwe diamant. Weinig diamantafval, zorgt daarentegen wel dat de inkoopprijs een stuk lager uit zal vallen. Wanneer u in het bezit bent van een radiant, kan daardoor de prijs per karaat soms wat lager uitvallen, wanneer u deze vergelijkt met andere slijpvormen.
Waarom radiant diamanten groter lijken
Toch wel een belangrijk kenmerk van de radiant diamant, is het optisch grote uiterlijk. Wist u dat dit het doel was van de eerste slijper, Henry Grossbard. Toen hij de radiant slijpvorm ontwikkelde, wilde hij deze er zo groot mogelijk uit laten zien. Zijn doel was om de optische verbeelding van de diamant zo sterk mogelijk te maken.
In die tijd was het gebruikelijk om zoveel mogelijk gewicht in een diamant te behouden. Henry Grossbard had met zijn werkwijze een totaal andere aanpak. Hij richtte zich niet op het creëren van zoveel mogelijk karaat, ofwel een belangrijk kenmerk voor de waarde, maar hij richtte zich op de schoonheid van de diamant.
Het resultaat is een breed, ondiep ontwerp. Genoemd naar de schittering en dus de schoonheid die Grossbard voor ogen had. En dat lijkt hem aardig te zijn gelukt.
Facetten en verhouding
Facetten
Zoals genoemd is de overeenkomst met de briljante diamant slijpvorm sterk. De radiant is namelijk de eerste diamant met briljant geslepen facetten op de kroon gemonteerd. Ook zijn ze te vinden op het paviljoen. Bij enkele radiant diamanten komen er minder facetten voor op het paviljoen. Er is dus een variant met 62 facetten in totaal.
Hieronder ziet u een voorbeeld van de plaatsing van facetten op een radiant geslepen diamant:
Verhoudingen
De radiant diamant is of vierkant of rechthoekig en komt voor in diverse ratio’s. Dit is een erg belangrijke factor in de uitstraling van het exemplaar. Een perfecte vierkante diamant houdt ratio’s vast van 1 tot 1.05. De meer rechthoekig geslepen diamant wordt gekenmerkt met een 1.2 tot 1.3 verhouding. Hieronder ziet u verschillende ratio’s bij een diamant:
Bow-tie effect
Het Bow-tie effect komt sneller voor bij rechthoekige varianten van de radiant. Let er op dat dit effect niet meegenomen wordt in officiële certificaten zoals de HRD, GIA of IGI. Toch kan dit effect wel meespelen in de waardebepaling. De sterkte van dit effect wordt met het blote oog beoordeeld.
Het Bow-tie effect ontstaat eigenlijk door kleine insluitsels tijdens het slijpen. Hierdoor valt er een schaduw in het midden van de steen.
In de afbeelding hieronder ziet u een mooi voorbeeld van het verschil tussen een diamant met- en zonder Bow-tie effect.
Waardebepaling van uw diamant
Net als bij vele andere slijpvormen spelen de 4 C’s een bepalende factor in het benoemen van de waarde. Bij Goudwisselkantoor hebben we specialisten rondlopen die deze eisen in acht nemen. Daarnaast kan een certificaat ook veel zeggen over de waarde van uw edelsteen. Let er op dat de radiant diamant op uw certificaat aangegeven kan worden als Cut-Connered Rectangular modified briljant.