Marquise geslepen diamant
De Marquise geslepen diamant was ooit een cadeau van Koning Lodewijk de 14de voor zijn maîtresse Madame de Pompadour. Tegenwoordig kennen we Marquise als diamant toegepast in ringen. In dit artikel vertellen we u graag meer over deze bijzondere diamant.
Bent u eigenaar van een Marquise diamant? Dan kan het interessant zijn om de waarde te laten bepalen. Dit kan altijd gratis bij Goudwisselkantoor.
Over de Marquise diamant
De naam van de diamant, de Marquise, zegt eigenlijk al genoeg. We hebben te maken met een chique diamant met een koninklijke geschiedenis. De marquise geslepen diamant werd eeuwenlang in koninklijke kringen gedragen. Zijn populariteit hield vast tot in de late jaren 60 en begin 70.
Veelgebruikt als bruidssieraad, kreeg de diamant het imago mee als “Mothers diamond” (diamant van mijn moeder), omdat de steen doorgegeven werd van moeder tot dochter.
Het dagelijks gebruik kwam pas later op gang. Tegenwoordig blijkt het een tijdloze steen waar menig shoppers hun oog op laten vallen.
Een prachtige Franse geschiedenis
Voor het ontstaan van de Marquise geslepen diamant, gaan we terug naar Versailles in Frankrijk. Hier regeerde de flamboyante koning Lodewijk XV tot 1774. Met een bijnaam als ‘de Geliefde’, was hij een populair gezaghebber.
Die liefde had hij ook voor diamanten, waar ook zijn vrouw Marie Antoinette vaak in te zien was. Zij schitterde haar hele leven lang met de duurste en mooiste juwelen. Lodewijk XV had ook verschillende minnaressen. Toen heel gebruikelijk. Een van zijn favoriete was Madame de Pompadour.
Op een gemaskerd bal in Versailles waar Lodewijk XV een ontmoeting had met Jean Antoinette Poisson begon het. De koning was zo door haar geslagen dat hij haar tot zijn belangrijkste minnares met een sleutel en een plaats in zijn hof als Madame de Pompadour.
Lodewijk XV was het meest onder de indruk van haar prachtige lippen. Hij verklaarde deze als meest perfecte lippen die hij ooit had gezien. Hij gaf de koninklijke juwelier de opdracht om een diamant te slijpen die het meest op haar lippen zou lijken. De marquise-slijpvorm was hiermee geboren.
Ontwikkeling van de Marquise geslepen diamant
In de loop van tijd zijn de vorm en de facetten van de marquise geslepen diamant verder geoptimaliseerd op basis van huidige kennis over de lichtinval. Vandaag de dag heeft de ‘cut’ zo’n 56 tot 58 vakkundig geplaatste facetten.
Qua licht kunnen diamantslijpers betogen dat de moderne marquise geslepen diamant bijna net zo perfect verwerkt als een rond geslepen diamant.
Symmetrie is een belangrijk kenmerk in de marquise geslepen diamant. Proportioneel moet het in balans zijn. Zodat de steen niet te lang oogt of gehurkt.
Benieuwd naar de huidige waarde van uw diamant? Schroom niet om langs te gaan bij een Goudwisselkantoor in uw regio.
Facet inrichting van de Marquise diamant
Standaard zullen er 33 facetten worden gepolijst op de kroon en 25 op het paviljoen van de marquise diamant. Echter blijft er altijd wat speelruimte over voor artistieke diamantslijpers. De gebruikelijke verhouding is 1:1,75 tot 1:2,25, waarbij de ideale vorm uiteraard de 1:2 is.
Bow-tie effect
Een marquise diamant is een uiterst kostbaar diamant door het precieze werk dat wordt toegepast. Kijk maar eens goed naar uw marquise diamant. Wanneer facetten niet goed worden uitgelijnd, ontstaat er een blokkade van de lichtverwerking. Dit kan voor zwarte vlekken zorgen, ook wel het bow-tie effect genoemd. De naam bow-tie wordt gegeven, omdat de vlekken iets weg hebben van een vlinderdas.
Soms wordt er een extra facet geplaatst op het kollet om het bow-tie effect te voorkomen. We noemen dit het Franse kollet. Deze komt normaliter vaker voor bij een peer-, hart– of ovaal geslepen diamant.
De waarde van uw Marquise diamant bepalen
Hiervoor maken we toepassing van de gebruikelijke 4 C’s om de waarde van een diamant te bepalen. Daaronder vallen:
Karaat (Carat)
Hiervoor wegen en meten we uw marquise diamant. Hoe zwaarder de diamant, des te hoger is het karaat, en dus de waarde van de edelsteen. Eén karaat staat gelijk aan 200 milligram. Ook nemen we de dichtheid van de marquise mee in deze meting.
Kleur (Color)
De ideale marquise diamant is kleurloos. Wanneer de diamant neigt naar een gele gloed, wordt deze minder waard. Toch kunnen diamanten met kleur ook bijzonder veel waard zijn. Denk aan groene, blauwe of rode marquises. Daarbij speelt de zeldzaamheid een rol. Over het algemeen is een kleurloze diamant het meest gewenst. Bij Goudwisselkantoor werken we met officiële labels. Hierbij beoordelen we de marquise van D (totaal kleurloos) tot het label Z (meeste kleur).
Helderheid (Clarity)
Is uw marquise diamant kraakhelder? Dan is de helderheid hoog. Iedere diamant bevat wel een aantal onzuiverheden. Aan onze expert de taak om deze in kaart te brengen. Niet altijd zijn de inclusies met het blote oog te beoordelen. Dankzij geavanceerde apparatuur en lenzen kunnen we precies inschatten hoezeer de diamant is beschadigd of onderworpen is aan oneffenheden.
Kwaliteit van de snijvorm (Cut)
De vorm van de marquise is bepalend voor het doorlaten van licht. Dit is de belangrijkste factor in het zien van de schittering van de diamant. Belangrijk dus, dat deze van hoog niveau is. We kijken o.a. naar de plaatsing van de facetten, maar ook naar symmetrie en afmetingen. Hoe beter en strakker de afwerking, des te hoger zal de dagwaarde uitvallen. Meer weten over de 4C’s van diamanten? Lees hier verder >
Goudwisselkantoor - Uw diamantenspecialist
Met meer dan 35 jaar ervaring in de wereld van goud, zilver, diamanten en meer, weten we u alles te vertellen over uw marquise geslepen diamant. Wij delen graag die kennis. Ook kunt u bij ons terecht voor de verkoop van diamanten. Uiteraard heeft u altijd zelf de regie of u overgaat tot verkoop.
Benieuwd of wij ook in uw buurt zitten? Bekijk dan onze locaties.