Diamant kleur
Diamanten onderscheiden zich van elkaar door de kleuren, vormen en de maten. In dit artikel nemen we u mee en leggen we u meer uit over de verschillende kleuren die diamanten kunnen hebben. Want wist u dat de kleur een belangrijke factor is in de waardebepaling van een diamant?
Wilt u meer weten over de kleuren van diamanten? Lees dan verder op deze pagina en ontdek welke kleuren diamanten er zijn en en hoe de kleur van een diamant van invloed is op de waarde. We behandelen onder andere de volgende kleuren:
Klik op een van bovenstaande diamantkleuren om meer te weten over de specifieke kleur diamant en het ontstaan. Wilt u meer informatie over waardebepaling en kleuren van diamanten in het algemeen? Lees dan verder.
De invloed van kleur op de waarde van een diamant
We begonnen dit artikel al door op te merken dat diamanten er zijn in allerlei soorten, maten en kleuren. Al deze factoren zijn van invloed op de waarde van een diamant. Diamanten kunnen behoorlijk verschillen in prijs of waarde. Maar hoe wordt dan de waarde van een diamant vastgesteld?
Daarvoor is er een taxatiemodel ontwikkelt die door iedere diamantentaxateur wordt gebruikt. Bovengenoemde factoren, zoals vormen, kleuren en maten, spelen daarin een belangrijke rol. Het taxatiemodel om de waarde van diamanten vast te stellen wordt het ‘4 C’s model’ genoemd. Aan de hand van vier criteria, die in het Engels beginnen met een ‘c’, wordt de waarde bepaalt.
Dit zijn de 4 C’s van het taxatiemodel:
- Carat (Karaat)
- Color (Kleur)
- Clarity (Zuiverheid)
- Cut (Slijpkwaliteit)
Een beknopte uitleg van de begrippen:
Carat
Carat, in het Nederlands; karaat, gaat over het gewicht van de diamant. Maar daarmee ook over het formaat. Hoe hoger het karaat, hoe groter de diamant is.
Color
Het onderwerp van dit artikel, waar we na de uitleg van deze begrippen dieper op ingaan, betreft de kleur. Want ook de kleuren van diamanten hebben een grote invloed op de waarde van deze edelsteen.
Clarity
Wanneer u een diamant laat taxeren, neemt de taxateur uw edelsteen natuurlijk letterlijk onder de loep. Daarbij kijkt de taxateur naar de aanwezigheid van onzuiverheden en de hoeveelheid er van. Worden er geen onzuiverheden aangetroffen? Dan is de diamant des te unieker en daarmee zeer waardevol.
Cut
De slijpkwaliteit is het enige aan de diamant wat de waarde beïnvloedt door menselijk handelen. Er zijn verschillende soorten slijpvormen.
Diamanten met kleur
De meeste diamanten zijn wit of kleurloos. Maar natuurlijk bestaan er ook diamanten met kleur. Deze zijn echter zeer zeldzaam en daardoor heel waardevol. Slechts één op duizenden diamanten heeft een kleur.
Diamanten met kleur zijn zeldzaam en dus erg veel waard. Maar ook kleurloze diamanten zijn ontzettend veel waard. Hieronder leggen we u meer uit over de kleurschalen van “kleurloze” diamanten.
- Kleur D tot F
- Kleur G tot J
- Kleur K tot M
- Kleur N tot R
- Kleur S tot Z
Diamantkleur D tot F
De kleurgroepen D tot F zijn het meest exclusief. Deze stenen zijn helemaal kleurloos en daardoor heel zeldzaam. Het verschil tussen D en F is alleen te vergelijken door de stenen, onder hetzelfde licht, naast elkaar te leggen.
Diamantkleur G tot J
Diamanten die behoren tot de kleurgroepen G tot J worden het meest gebruikt. Deze stenen hebben een lichte kleur, maar dat is nauwelijks waarneembaar. Daardoor zijn diamanten van deze kleur te krijgen tegen een betaalbare prijs.
Diamantkleur K tot M
De kleuren in de diamanten zijn duidelijk waarneembaar in deze categorie. Daardoor vallen diamanten in de kleurenrange van K tot M in niet het exclusieve segment.
Diamantkleur N tot R
De gele, of soms zelf de bruine kleur, zijn duidelijk zichtbaar. Diamanten in deze kleurencategorie behoren daarom tot de goedkopere soorten en worden niet heel veel gebruikt.
Diamantkleur S tot Z
Dit is de laagste kleurencategorie van de diamanten. Deze diamanten hebben teveel kleur en worden daardoor nauwelijks gebruikt.
Over kleurdiamanten
Zoals eerder al aangestipt, zijn er ook diamanten die niet vallen in het segment van de kleurloze diamanten. We noemen dit de ‘kleurdiamanten’. Deze zijn echter zeer zeldzaam. We zullen er een aantal opsommen:
Zwarte diamant
De zwarte diamant is een imperfecte diamant die niet volledig bestaat uit puur koolstof. In de ontwikkeling van steen naar diamant heeft de stof grafiet zich gemengd, waardoor een zwarte gloed ontstaat in de uiteindelijke uitstraling van de steen.
Blauwe diamant
Een enorm zeldzame diamant. Wereldwijd zijn er slechts 200.000 blauwe diamanten gevonden over de jaren. Veroorzaker van de mooie blauwe kleur is de natuurlijke toevoeging van de metalloïde boor.
Rode diamant
De meest zeldzame kleur diamant die we kennen. Het is een mysterie hoe de diamant precies aan zijn abnormale kleur is gekomen. Onderzoekers vonden geen afwijking in de atoomsamenstelling, waardoor is uitgesloten dat er een ander soort stof zich zou mengen. Toch zijn er ook onderzoekers geweest die wel een afwijking vonden in de anatomische steenstructuur. Dit zou de enige verklaarbare reden kunnen zijn.
Roze diamant
De roze diamant is een uiterst zeldzame, maar geliefde edelsteen. Wanneer u een roze diamant tegenkomt, is deze waarschijnlijk afkomstig uit de Argyle mine in Australië. Toch zijn de aantallen klein, waardoor het een waardevolle diamant is.
Groene diamant
Een groene diamant komt aan zijn kleur door blootstelling aan atoomstraling of radioactiviteit. Een opmerkelijke verschijning, maar zeker niet gevaarlijk. Juist de felle groene kleur is een eyecatcher onder de liefhebbers van bijzondere edelstenen.
Gele diamant
Het is onjuist om de echte gele diamant te associëren met onzuiverheid en waardeloos. Diamanten die tot de kleurloze diamanten behoren, maar wel veel geelachtige tinten hebben, worden laag beoordeeld en zijn relatief weinig waard. De gele diamant, is juist een diamant met kleur, en mogen we zeker niet verwarren met zijn tegenhanger. Toch zult u het verschil snel herkennen. De echte gele diamant is erg intens qua kleur.
Oranje diamant
Stikstofatomen zijn over het algemeen sterke aandeelhouders in de kleurvorming van een diamant. Zo ook bij oranje diamanten. Door het absorberen van de kleuren blauw en geel mengen deze stoffen zich in met de uitstraling. Het resultaat? Een prachtige oranje diamant, die ook nog eens flink zeldzaam is.
Specialisten van waarde
Heeft u een diamant, of misschien wel meerdere diamanten, en benieuwd naar de waarde (en de kleur)? Laat ze gratis taxeren door onze specialisten van het Goudwisselkantoor.