Rolex Bubbleback (Oyster Perpetual van de jaren 30 tot en met 50)

Rolex Bubbleback (Oyster Perpetual van de jaren 30 tot en met 50)

Rolex Bubbleback bij Goudwisselkantoor

Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zit uiteraard ook regelmatig een horloge van het type de Rolex Bubbleback tussen: een iets minder bekend maar toch zeer geliefde collectie van het merk Rolex. Deze horloges hebben een tijdloos en vintage design en worden al sinds de jaren 60 niet meer gemaakt door Rolex wat ze erg zeldzaam maakt. Het past in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren

De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge mits deze in goede staat is. Een horloge dat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Bent u in het bezit van een Rolex Bubbleback horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.

 

> Vind een kantoor in de buurt

 

Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van iconische horlogecollectie Bubbleback van Rolex.

Rolex Bubbleback geschiedenis

De Rolex Oyster Perpetual Bubbleback is het allereerste horloge waar het merk Rolex een automatisch uurwerk in verwerkte. Eind jaren ‘20 was het een race om wie het eerste een automatisch uurwerk zou gaan lanceren en ook Rolex deed in die race hartstochtelijk mee. In 1931 was het dan zover. Rolex creëerde de zogenaamde ‘Auto-Rotor’ gebaseerd op een model dat door Aegler geproduceerd werd, een uurwerk producent die veel voor Rolex deed in die tijd. Dit uurwerk pionierde eigenlijk op wat later het automatisch opwind systeem zou worden, zoals we het vandaag de dag kennen. Door aan het hand opwindbare uurwerk een opwindschroef met daar aan een rotor toe te voegen, die zowel met de klok mee als tegen de klok in een 360 boog kon draaien, en daarmee opwinden werd een snelle meer robuuste en betrouwbare variant gevonden van het automatisch opwindbare uurwerk. Beter dan het zogenaamde bumper uurwerk waar een hamertje door twee veertjes aan tegenovergestelde kanten in het uurwerk heen en weer wordt bewogen en zo de opwindschroef het uurwerk laat opwinden.

Zo’n nieuw uurwerk was erg mooi, spannend en vooral innovatief, alleen moest het nu nog in een kast passen. De meeste kasten, waar Rolex tot die tijd mee werkte, waren dun en zeker niet geschikt om het automatische uurwerk met haar rotor te huisvesten. De Rolex ontwerpers kwamen met een oplossing waardoor ze niet de gehele kast groter moesten maken. Deze oplossing was om het dekseltje achterop de kast in een bubbelvorm te maken, dus met een stevige ronding, wat meer ruimte gaf. Zo paste het automatische uurwerk goed in de kast en kwam door het dekseltje aan de achterkant de liefkozende bijnaam Bubbleback tot stand. En hoewel er door de jaren heen veel liefkozende bijnamen voor het horloge zijn geweest blijft Bubbleback de meest bekende en treffende tot op de dag van vandaag.

Want de Bubbleback was slechts de bijnaam van een grote variatie aan referentienummers van de Oyster Perpetual die dan weer verschillende wijzerplaten en uurwerken hadden met een kast waar een bubbelvormig dekseltje achterop zat. Belangrijke referentienummers zijn de 5015, 6084, 5050, 5028, 5003, 3372, 3131, 6105 en de 6085. Op deze referentienummers geven we in een ander stuk iets meer informatie.

De Rolex Bubbleback is qua design het meest typische vintage horloge wat een verzamelaar zich maar kan wensen. De door Art Deco stijl geïnspireerde vormen van de eigenlijk zeer kleine kast met een diameter tussen de 30 en 34 millimeter zijn aan alle kanten mooi rond, elegant en toch ook robuust op een bepaalde manier. Het plexiglaasje heeft een mooie ronding die vrijwel gelijk is als die van het dekseltje achterop de kast waardoor als je vanaf de zijkant naar de horloges kijkt je een ei achtige vorm ziet. Italiaanse verzamelaars, die overigens door de puurheid van dit design ijverig op zoek zijn naar deze horloges, noemen de Bubbleback dan ook de ‘Ovetto’, oftewel ‘klein eitje’. Er kan gediscussieerd worden of dit de allermooiste horloges van Rolex ooit waren, het was zeer zeker één van de belangrijkste omdat het symbool staat voor een doorbraak in de techniek waar Rolex vandaag de dag bekend om staat; het automatische uurwerk met een rotor. De techniek waar in de opvolgende jaren tot en met vandaag de dag alle Rolex horloges standaard  uitgerust zijn. Al is daarvoor de bubbelvormige deksel achterop de kast niet meer nodig.

In de 30er en 40er jaren werd er veel geëxperimenteerd met dit type horloge op het gebied van design en originaliteit. Die passie en vrijheid om te experimenteren samen met een bepaalde futuristische fantasie van de ontwerpers heeft tot een aantal bijzondere creaties geleid die zelfs vandaag de dag uniek en vernieuwend zijn qua stijl. Zo is er veel met de wijzerplaten geëxperimenteerd en zien we die soms met Arabische cijfers, soms met streepindicatie, Romeinse cijfers, Arabische en Romeinse cijfers gemengd of soms zelfs met niks. Ook is er nog eens een hele bijzondere versie met een wafelstructuur op de wijzerplaat onder het referentienummer 6085, wat overigens een zeer gewild model is onder verzamelaars. En dan zijn er nog stalen kasten, gouden kasten in de kleuren geel en rosé, stalen kasten met gouden bezels en ga zo maar door. Op sommige versies staat ook nog de naam van de juwelier waar het horloge ooit gekocht is vermeld, dit gebeurde in die tijd wel vaker en maakt het nu weer extra bijzonder en gewild. Er zijn ook nog veel verschillen in de wijzers zoals met drie wijzers of twee wijzers en een kleine seconde. De versie met datum heeft de bijnaam Jumbo Bubbleback omdat de kast in dat geval 36 millimeter is.

Qua uurwerken zijn de meeste Rolex Oyster Perpetual Bubblebacks chronometer gecertificeerd en zien we dit natuurlijk ook nog op de wijzerplaat terug. Er zijn echter ook exemplaren die wel gecertificeerd zijn en waar we het niet op de wijzerplaat terug zien. Dit zijn dan ook weer zeldzame exemplaren die geliefd zijn onder verzamelaars.

De waarde van de Rolex Oyster Perpetual Bubbleback horloges hangen natuurlijk sterk af van de conditie van het uurwerk, de kwaliteit van de wijzerplaat, de originaliteit en welk referentienummer het is. Het referentienummer is vooral belangrijk omdat onder verzamelaars bepaalde referentienummers populairder zijn dan anderen en dan is dat ook in de prijs terug te zien. Als het gaat om de verhouding tussen de waarde en de conditie van het horloge speelt er nog iets anders. Deze horloges zijn zeer moeilijk te repareren omdat ze vaak heel oud zijn en er geen onderdelen voor te krijgen zijn. Daarom is een goede conditie cruciaal en invloedrijk op de waarde. Over doos en papieren hoeft geen zorgen gemaakt te worden, het is haast onmogelijk deze er nog bij te vinden en mocht het er wel bij gevonden worden zal het de waarde tot een astronomisch niveau brengen.

> Vind een kantoor in de buurt

Betaal bij Goudwisselkantoor met betalen-in-de-winkel-nl Betaal bij Goudwisselkantoor met ideal Betaal bij Goudwisselkantoor met maestro Betaal bij Goudwisselkantoor met mastercard Betaal bij Goudwisselkantoor met bancontact Betaal bij Goudwisselkantoor met amex Betaal bij Goudwisselkantoor met pin