Cartier Santos Horloge

Cartier Santos Horloge

Cartier Santos verkopen bij het Goudwisselkantoor

Bij het Goudwisselkantoor hebben we al heel wat jaren ervaring op het gebied van in- en verkopen van Cartier Santos horloges. Heeft u een Cartier Santos horloge en wilt u dat laten taxeren of verkopen door een betrouwbare partij met veel expertise? Dan moet u toch eens langskomen bij een van onze Goudwisselkantoren om de waarde te laten bepalen van uw Cartier Santos.

VIND EEN KANTOOR>>>

Vertrouwd uw Cartier Santos horloge verkopen aan de experts van het Goudwisselkantoor

De experts bij het Goudwisselkantoor kennen de materie van de Cartier Santos goed. Ze weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt. En dat u de marktconforme waarde krijgt voor uw Cartier Santos horloge, mits deze in goede staat is. Een Cartier Santos horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn. Het moet in goede staat zijn en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Achtergrondinformatie van uw Cartier Santos horloge

Om u te helpen bij het herkennen of uw Cartier Santos horloge echt is. Of uit welke collectie het is, bieden wij u op verschillende pagina’s wat achtergrondinformatie. Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over de Cartier Santos. Een horloge dat zowel op de vintage als de nieuw gebruikte markt goed vertegenwoordigd is. Het verhaal achter het Cartier Santos horloge is indrukwekkend en toonaangevend voor de geschiedenis van Cartier. Als u uw Cartier Santos horloge niet herkent in dit verhaal kunt u ook nog een van onze andere pagina’s bekijken. Aan de hand daarvan kunt u ook uw Cartier Santos horloge herkennen. En anders zijn er altijd nog de experts van het Goudwisselkantoor, die veel ervaring hebben met Cartier Santos horloges en deze vaak al snel herkennen.

Cartier Santos, het eerste polshorloge voor mannen

Het Cartier Santos horloge is al meerdere decennia geliefd bij jong en oud, bekend en anoniem. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Charles is al jaren een fan maar ook het filmkarakter Gordon Gekko uit de film Wall Street had dit iconische horloge om de pols. Maar wat misschien wel het meest spannend is aan dit horloge; dit is het allereerste polshorloge ooit voor mannen.

Hoe het verhaal van de Cartier Santos begon

Het Cartier horloge is eigenlijk ontstaan uit een dierbare vriendschap tussen Louis Cartier en Alberto Santos-Dumont, een Braziliaanse piloot. Overigens ook niet zomaar een piloot, maar iemand die met de gebroeders Wright de strijd aan ging over wie het eerste zou vliegen.

Dat dit de gebroeders Wright werden is duidelijk maar Santos was zeker dichtbij en volgde snel daarna. Toen Louis Cartier en Alberto Santos-Dumont na wat behaalde successen samen zaten te genieten van Champagne in Maxim’s Restaurant in Parijs, luisterde Louis Cartier zoals het een goede vriend betaamd goed naar de problemen waar Alberto Santos-Dumont mee kampte.

Tijdens het vliegen was het nogal onhandig om steeds op zijn zakhorloge te kijken, het leidde zelfs tot gevaarlijke situaties. Louis Cartier die altijd met zijn hoofd bij zijn werk was bedacht direct een oplossing. Dit was in de vorm van een polshorloge. En zo werd niet alleen het eerste polshorloge voor mannen geboren. Ook het allereerste echte vliegeniers horloge in de wereld was een feit in het jaar 1904. Echter nog niet voor het grote publiek, alleen Alberto Santos-Dumont droeg dit horloge wat speciaal voor hem gemaakt was.

Het Cartier Santos horloge voor het grote publiek

Alberto Santos-Dumont was in die dagen een ware beroemdheid in Europa en reisde in die dagen door verschillende Europese landen. De kranten maakten foto’s van hem en als hij dan op de voorpagina kwam, werd er vaak de vraag bijgeschreven wat er toch aan die band om zijn pols zat? Een polshorloge bestond al wel maar slechts voor vrouwen, bij mannen was dit nog nooit gesignaleerd.

Droeg Santos dan een vrouwenhorloge? Toen duidelijk werd wat het was, genoot het Cartier Santos horloge snel meer en meer bekendheid. Louis Cartier begon veel vragen in de winkel en via de post te krijgen over het horloge van Alberto Santos-Dumont. Hierop besloot hij dat het horloge eigenlijk beschikbaar moest worden voor het brede publiek. Dus ging hij aan de slag om het zo te ontwikkelen dat het in grotere getallen geproduceerd kon worden.

Hij moest hiervoor samenwerking zoeken met iemand uit het uurwerkmakers vak, omdat Cartier zelf juwelier/goudsmid was van huis uit. De partner voor die samenwerking vond hij in Edmond Jaeger een van de grondleggers van Jaeger-LeCoultre.

Na wat ontwikkelen samen met Edmond Jaeger was het dan zover. In 1911 werd het Cartier Santos horloge beschikbaar voor het grote publiek. Het vierkante horloge met het haast iconische design was daarmee ook het eerste commerciële polshorloge voor mannen. En hoewel een aantal jaar later tijdens de Tweede Wereldoorlog ronde horloges, die afgeleid waren van de militaire horloges, eigenlijk populairder werden bleef het ontwerp van de Santos toch een klassieker en zeer geliefd. Het horloge was inmiddels deel geworden van het Cartier DNA.

Het iconische Cartier Santos ontwerp

Het ontwerp van het Cartier Santos horloge is door de jaren heen eigenlijk niet veranderd, wel zijn er verschillende versies gekomen. Werden de horloges in het begin slechts uit edelmetaal vervaardigd, Cartier is immers juwelier. In 1978 kwamen er al versies op de markt die bestonden uit edelstaal en goud, om het iets betaalbaarder te maken en niet lang daarna volgde ook een volledig stalen versie.

Wel bleef ondanks de verschillende groottes het horloge qua design altijd dezelfde designelementen houden. Zo is het horloge altijd vierkant geweest met uiteraard ook een vierkante bezel, die er wel opgeschroefd lijkt te zijn. We zien dan ook schroefjes zitten en juist die schroefjes zijn zo typisch voor het Santos ontwerp. En waren in het begin die schroefjes wat subtieler aanwezig, later kwamen er ook versies waar die schroeven veel duidelijker zichtbaar waren. Cartier werd trots op die schroeven.

Toen er versies kwamen met een stalen band, liet Cartier de schroeven dan ook op de band doorlopen. Vooral de tweekleurige horloges met staal en goud in deze versie werden iconisch, omdat waar goud was de schroeven in staal uitgevoerd waren en waar het staal was de schroeven dan weer in goud waren uitgevoerd. Ook veranderde de elegante kroon door de jaren heen in een kroon in de vorm van een boutje met uiteraard de cabochon geslepen steen aan de zijkant, zo’n beetje de handtekening van Cartier. Deze design elementen doen denken aan industrieel design.

En er wordt dan soms ook gezegd dat het ontwerp van de Cartier Santos misschien wel een van de eerste grote industriële design voorwerpen was. De laatste jaren zien we de originele kroon wel weer terug in de nieuwe Santos-Dumont lijn die een eerbetoon is aan de beginselen van dit iconische horloge en geïnspireerd is op vintage exemplaren.

Wat minder succesvolle ontwerpen

De wijzerplaten van de Santos zijn vaak wit maar er zijn ook versies af en toe in zwart, goud, zilver of blauw. Er staan altijd Romeinse cijfers op en de wijzers zijn meestal geblauwd alhoewel er ook veel versies zijn met zilveren, witte of zwarte wijzers. Ook zijn er chronografen versies die dan meerdere klokjes op de wijzerplaat hebben.

Er zijn door de jaren heen ook een paar andere vormen uitgebracht van de Santos zoals zeshoekig en rond, echter is dat nooit een succes geworden. Ze zijn nog wel te vinden op de vintage en nieuw gebruikte markt.

De techniek van de Cartier Santos horloges

Voor de allereerste Cartier Santos horloges ontwikkelde Louis Cartier samen met Edmond Jaeger het Le Coultre 125 kaliber met 18 steentjes en een Breguet balansveer. Een prachtig uurwerk dat met de hand opgewonden moet worden. Op veilingen en de vintage markt zijn deze horloges zo af en toe nog te koop en ze zijn uiteraard een zeldzaamheid.

In de jaren daarna is Cartier langzaamaan overgegaan op het maken van eigen uurwerken. En toen zij door Richemont werden overgenomen hadden zij binnen de groep specialisten zoals Jaeger-LeCoultre, Piaget, Baume & Mercier en IWC waar expertise en hulp vandaan gehaald. Ook werden de Santos horloges op een gegeven moment uitgevoerd met automatische uurwerken en later ook nog met Quartz uurwerken.

Vandaag de dag zien we nog altijd zowel Quartz als automatische versies en zijn er zelfs nog enkele exemplaren die met de hand opgewonden moeten worden. Het gaat dan wel vaak om bijzondere Haute Horlogerie stukken zoals het Santos-Dumont Skeleton horloge met het kaliber 9611MC, wat uit 138 componenten bestaat en 20 steentjes telt.

De verschillende Cartier Santos horloges door de jaren heen

Er zijn door de jaren heen behoorlijk wat verschillende Santos horloges gemaakt. Het begon uiteraard met de klassieke Santos in 1911 die afmetingen had van 25 bij 35 millimeter en uitsluitend gemaakt werd uit edelmetalen zoals geelgoud of platina. Die horloges kwamen altijd met een bruine leren band. Dit is lang het enige model gebleven en pas in de jaren 70 kwam Cartier met wat meerdere opties zoals een 24 millimeter horloge die door zowel dames als heren gedragen kon worden. Maar op een 20 millimeter versie die uitsluitend voor dames was en een 27 millimeter versie die wat groter was en geschikt voor heren uiteraard.

Er zijn ook door de jaren heen chronografen uitgebracht die zeker populair waren en zijn en deze zien we zowel met automatische als met quartz uurwerken.

In 1998 kwam de ”Collection Privée Cartier Paris” waar dan weer veel op historische horloges gebaseerde modellen in zaten. Zo ook de Santos-Dumont die weer precies op de originele Santos leek alleen wat groter. Deze horloges waren uitgerust met een handopwind Piguet 21 kaliber wat dan ook een vintage gevoel geeft. In 2004 kwam de Santos 100 tot stand waar we op een aparte pagina meer informatie over verschaffen.

Het succes van Cartier Santos

Cartier Santos is inmiddels meer dan slechts een horloge voor een bevriende piloot. Het is een hele collectie geworden en misschien neigt het wel naar een lifestyle. De horloges zijn immens populair, zowel nieuw als vintage, en we zien ze dagelijks bij verschillende veilinghuizen onder de hamer voor aanzienlijke bedragen.

Naast dat de horloges erg geliefd zijn heeft Cartier inmiddels ook andere producten de naam Santos gegeven. Zo zijn er manchetknopen, armbanden, ringen, schrijfwaren en is er zelfs een Cartier Santos parfum. Ook al deze producten hebben de onmiskenbare designelementen die we bij de Cartier Santos horloges zien en complimenteren deze dus als het ware.

De Cartier Santos is ook niet onopgemerkt gebleven bij de beroemdheden der aarde. Zo werd Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Charles in zijn jongere jaren soms nog vaak gespot met een Cartier Santos horloge om zijn pols en is misschien wel het meest bekende optreden van dit iconische horloge in de speelfilm Wall Street. Hier droeg het karakter Gordon Gekko, die gespeeld werd door Michael Douglas, een gouden Cartier Santos die erg goed zichtbaar was.

Geen gekke keuze omdat New York en Cartier een ver in het verleden teruggaande relatie hebben en deze film zich in de stad New York afspeelt. Het succes van het Cartier Santos horloge is al jaren onafgebroken enorm en zal ook niet snel ophouden. Het horloge is een klassieker geworden en niet meer weg te denken uit de horlogewereld.

Uw Cartier Santos verkopen?

Eenvoudig uw horloge verkopen bij Goudwisselkantoor?

Kom eens langs bij één van onze kantoren in de buurt. Taxeren doen we vrijblijvend, kosteloos en kan zonder afspraak. Verkoopt u uw horloge? Dan betalen we u direct contant uit. Of indien gewenst per bank.

goudwisselkantoor-den-haag

Maak een afspraak   of kom langs

Betaal bij Goudwisselkantoor met betalen-in-de-winkel-nl Betaal bij Goudwisselkantoor met ideal Betaal bij Goudwisselkantoor met maestro Betaal bij Goudwisselkantoor met mastercard Betaal bij Goudwisselkantoor met bancontact Betaal bij Goudwisselkantoor met amex Betaal bij Goudwisselkantoor met pin